Op 26 augustus 2019 begint in Den Haag de rechtszaak tegen een verpleegarts die in 2016 euthanasie uitvoerde op een zwaar dementerende 74-jarige vrouw. Na de diagnose alzheimer liet zij in een wilsverklaring optekenen te willen sterven bij ernstige dementieverschijnselen. Na verslechtering van haar toestand begon de vrouw echter wisselende signalen af te geven over haar doodswens. In het voorjaar van 2016 besloot de behandelend arts in overleg met de familie, verzorgers van het verpleeghuis waar de vrouw was opgenomen en enkele collega’s toch tot euthanasie over te gaan. In 2017 bepaalde de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie echter dat de arts zich daarbij niet aan de vastgestelde zorgvuldigheidseisen had gehouden. Het Openbaar Ministerie (OM) meent nu dat de arts ondanks de wilsverklaring toch nog met de patiënt in overleg had moeten gaan, zo meldt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.
Het OM vindt dat de Nederlandse euthanasiewet te weinig duidelijkheid biedt aan artsen. Ook benadrukt het OM dat deze euthanasiezaak uitzonderlijk is: in 2018 werd er maar twee maal euthanasie uitgevoerd op patiënten in een vergevorderd stadium van dementie.
© UitvaartMedia – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.