De petitie die de registratie en erkenning van levenloos geboren kinderen mogelijk moet maken, is na een column van Paroolcolumniste Roos Schlikker al meer dan 78.000 keer ondertekend. De columniste van de Amsterdamse stadskrant maakt zich samen met Amsterdamse stadsombudsman Arre Zuurmond hard voor de wettelijke erkenning in de gemeentelijke Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP) van kinderen die levenloos ter wereld gekomen zijn. Schlikker is voornemens om de petitie komende week in de Tweede Kamer aan te bieden.
Ze hoopt met steun van Zuurmond de wet te veranderen zodat het uitgeven van overlijdensaktes voor doodgeboren kinderen mogelijk wordt, zo bevestigen de Gemeentelijke Ombudsman en de gemeente Amsterdam in een gezamenlijk schrijven: “In artikel 1:2 van het Burgerlijk Wetboek staat dat doodgeboren kinderen geacht worden nooit te hebben bestaan. Dat wordt door veel ouders als zeer grievend ervaren. Door registratie moet niet alleen het kind traceerbaar worden, maar wordt ook de verbinding met het gezin gelegd.”
Schlikker kreeg acht jaar geleden zelf een levenloos geboren dochtertje en strijdt sindsdien voor erkenning. Deze maand ontving ze eindelijk een overlijdensakte van de gemeente Amsterdam, zo schrijft ze op zaterdag 20 februari in haar column in Het Parool. Normaal gesproken is het voor ouders in dergelijke gevallen alleen mogelijk om een ‘akte van een levenloos geboren kind’ te verkrijgen. De akte wordt echter niet verwerkt in de BRP, legt Alice Sonne uit namens de Gemeentelijke Ombudsman: “De gemeente Amsterdam geeft geen overlijdensakte of geboorteakte af voor een doodgeboren kind. Ouders kunnen op dit moment alleen de naam van het kindje bijschrijven in het trouwboekje of een akte voor een levenloos geboren kind krijgen. Dat is nu niet meer anders dan in andere gemeenten. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de Amsterdamse praktijk wat dit betreft in 2006 bevestigd toen er bij verschillende Nederlandse gemeenten onduidelijkheid bestond.”
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.