Drie studenten van Fontys Hogescholen onderzoeken in opdracht van uitvaartverzorger coöperatie DELA hoe mondkapjes een tweede leven kunnen krijgen. Eind juni worden de resultaten gepresenteerd.
De studenten volgen de minor Circulaire Economie in Eindhoven. Wereldwijd worden momenteel maandelijks 129 miljard mondkapjes weggegooid, mede als gevolg van de coronapandemie. DELA gebruikt voor haar dienstverlening bij uitvaarten en persoonlijke verzorging van overledenen op jaarbasis zo’n 300.000 niet-medische mondmaskers – deels uitwasbaar – en nog eens 25.000 medische mondmaskers
Om onze medewerkers en bezoekers goed te beschermen en om de richtlijnen van de overheid te volgen, is het afgelopen jaar het gebruik van wegwerpproducten zoals plastic handschoenen en mondkapjes sterk toegenomen. Deze producten verdwijnen nu in het restafval, waarna ze hooguit nog verbrand worden in een afval-energiecentrale. De ruwe grondstoffen gaan dus verloren.
Nieuwe bestemming
Dat die grondstoffen nu verloren gaan, is onwenselijk. DELA heeft als onderdeel van haar duurzaamheidsbeleid juist het streven om afval te verminderen. Dat betekent dat de Eindhovense uitvaartcoöperatie duurzaam geproduceerde materialen wil gebruiken, die na gebruik een nuttige, nieuwe bestemming krijgen. DELA hoopt een manier te vinden, waarop de grondstoffen die in de mondkapjes zitten een tweede leven krijgen. Alle opties staan daarvoor open, ook die van een nieuw mondkapje.
De studenten vloggen over hun onderzoeksproject.
Straatbeeld
Maar dat is niet de enige reden voor DELA om studenten Circulaire Economie te vragen mee te denken over dit probleem. “Natuurlijk zien wij ook mondkapjes rondslingeren in het straatbeeld. En natuurlijk ergeren wij ons daaraan en maken we ons zorgen Dat probleem kunnen we niet oplossen, maar we kunnen wel onze kennis over het hergebruik van mondkapjes delen met anderen. Als we daarmee de wereld een klein beetje beter kunnen achterlaten voor de huidige en toekomstige generaties, dan doen we dat graag”, vertelt Ilse van de Voort, MVO-manager bij DELA.
Dat ergerlijke afval in het straatbeeld was ook ’n reden voor de drie studenten om aan de slag te gaan met de opdracht. “Het zou het mooiste zijn als we een oplossing kunnen vinden, waar zowel DELA als de maatschappij wat aan hebben”, aldus Marlou Duchậteau, een van de onderzoekende studenten.
Eind juni van dit jaar wordt het eindrapport opgeleverd.