De Funeraire Academie organiseert samen met Tilburg School of Humanities en het Meertens Instituut op 15 december 2016 een symposium over levensverhalen. De dag staat in het teken van verhalen en biografische schetsen die mensen op hun levensavond zelf (laten) optekenen of die van overleden personen worden opgesteld.
Deze levensverhalen spelen op allerlei manieren een rol in uitvaart- en rouwrituelen. Maar over wat voor soort persoonlijke, maatschappelijke en rituele betekenissen gaat het precies? Daarover spreken cultuurwetenschappers, psychologen en praktijkdeskundigen tijdens het symposium bij Tilburg University.
Thema ‘Levensverhalen’
Het verhalen van individuele levens is tegenwoordig bijzonder populair. Zo zijn biografieën en autobiografieën in Nederland gevestigde genres geworden. De media geven veel ruimte aan persoonlijke verhalen (vgl. Andy Warhol’s ‘minutes of fame’) en binnen de herdenkingscultuur lijkt er voor ieder individu een eigen plek, monument of ‘microbio’. Denk bijvoorbeeld aan het kunstproject Stolpersteine. Verder bestaan er grote online databases met uitgebreide persoonlijke gegevens en verhalen van (oorlogs)slachtoffers. Het is onmiskenbaar: maatschappelijke aandacht en functie is verschoven van de groep naar het individu. Het persoonlijk levensverhaal is daar ook een gevolg van.
Hoe komt een persoonlijke biografie tot stand en op welke wijze bepalen levensverhalen het zelfbeeld van individuen? Wat staat er op het spel bij een (auto)biografie in relatie tot de online network society? En wat is het belang van levensverhalen in de ouderenzorg en de uitvaartwereld?
Inspirerende sprekers
Aan de hand van praktijken en dilemma’s reflecteren uiteenlopende experts op het thema en gaan ze in discussie met het publiek. Sprekers zijn o.a. prof. dr. Theo Meder (Meertens Instituut en RUG), prof. dr. Léon Hanssen (Tilburg University), dr. Monica Soeting en Nina Wijsbek, MA (Nederlands Dagboekarchief), prof. dr. Gerben Westerhof (UT en Story Lab), Noortje Kessels (Literair Productiehuis Wintertuin), ds. Aart Mak (Kerk zonder Grenzen, Momentaal), Hannie Vonk (Humanistische Uitvaart Begeleiding) en Marco Martens verzorgt een mix van spoken word en muziek. De dagvoorzitters zijn prof. Paul Post (Tilburg University) en prof. Peter Jan Margry (Meertens Instituur en UVA).
Praktische informatie
Datum: donderdag 15 december 2016
Tijd: 10.45 uur – 16.30 uur (inloop vanaf 10.00 uur)
Locatie: Tilburg University, Dante-gebouw (zaal DZ-1), Warandelaan 2 5037 AB Tilburg
Doelgroep: alle belangstellenden
Kosten: 45 euro (voor studenten < 25 jaar 15 euro)
Voor meer informatie en aanmelding zie de website van Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover: http://www.totzover.nl