De gemeentes Assen en Midden-Drenthe willen een speciale status voor de graven van honderden Molukse KNIL-militairen en hun kinderen. Dat meldt RTV Drenthe. In het voorstel van de beide gemeentes zou het in totaal gaan om ruim vierhonderd graven waarvoor de aankomende 30 jaar geen grafrechten betaald hoeven worden. Ook zullen de graven niet worden geruimd en komt er een stichting om zorg te dragen voor het onderhoud. De grafkosten zullen met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020 betaald worden door Assen en Midden-Drenthe.
De graven behoren aan een groep Molukse KNIL-militairen die in 1951 naar Nederland kwam nadat ze hadden gevochten in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Na de Indonesische onafhankelijkheid konden ze vanwege hun loyaliteit aan Nederland niet in hun thuisland blijven. In Nederland kwamen de militairen veelal terecht in omgebouwde barakken waar ziektes voorkwamen en de kindersterfte hoog was. Tussen 1951 en 1970 overleden er volgens het registratiesysteem van het Commissariaat Ambonezenzorg meer dan 500 Molukse mensen in Nederland.
© UitvaartMedia – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.