De Gouden Terebinth, de tweejaarlijkse prijs van de stichting Terebinth voor funerair erfgoed, is zaterdag uitgereikt aan de Stichting Vrienden van de Begraafplaats Keern te Hoorn. Deze groep vrijwilligers krijgt de prijs met name omdat zij binnen ‘een zeer kort tijdsbestek ongelooflijk veel heeft bereikt’. De Vrienden bestaan pas sinds 2019, maar maakten een vliegende start. Er kwam een nieuwe monumentale poort op de plaats van de oude ingang van de begraafplaats. De Vrienden gingen aan het schoffelen, pakten het herstel van kapotte grafstenen aan, zochten de publiciteit en gingen spoorslags onderzoek doen naar personen die er begraven zijn.
Nieuwe generatie
De 3 genomineerden (uit 11 kandidaten), die zaterdagmiddag ‘hun’ begraafplaats aan de jury presenteerden, hebben veel gemeenschappelijks bij het behoud van het funerair erfgoed dat zij onder hun hoede hebben. De jury: ‘Doorslaggevend voor de toekenning van De Gouden Terebinth 2022 was voor de jury de mogelijkheid om scholieren een maatschappelijke stage aan te bieden op de begraafplaats in Hoorn. Hiermee wordt een brug geslagen naar de nieuwe generatie maar ook naar de samenleving. Er wordt zorggedragen voor borging van het verhaal van deze unieke plek en voor het verder uitdragen van het cultureel erfgoed naar de nieuwe generatie, waardoor het verleden en het heden met elkaar verbonden worden.’
Succesfactoren
Penningmeester Irene Laan en secretaris Rita Lodde ontvingen de prijs in de aula van begraafplaats Bosdrift uit handen van Terebinth-voorzitter Bert Lever. De prijs bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van €1000, te besteden aan een funerair doel. De complete tekst van het juryrapport staat op de website van de stichting Terebinth, inclusief een kernachtige analyse van de succesfactoren voor een duurzaam behoud van funerair erfgoed: een effectieve samenwerking tussen betrokken partijen, functionele continuïteit, goede communicatie en maatschappelijke activatie.
3 nominaties
Terebinth reikte de prijs voor de 4e keer uit. De stichting maakt zich hard voor het behoud van begraafplaatsen. Daarvoor zijn in ons land honderden vrijwilligers in de weer, zoals de vrijwilligers van de Stichting Oude Kerkhof in Roermond en de Stichting tot Behoud van de Oude Begraafplaats Naarden. Zij waren de 2 andere genomineerden: Roermond en Naarden ontvingen, naast de oorkonde, elk een cheque van € 250.
Deskundige jury
De jury bestond uit René Dessing (directeur van stichting Kastelen, Historische Buitenplaatsen en Landgoederen), Kees Lever (voorzitter van de Nederlandse Tuinenstichting) en Anita van Loon (directeur Uitvaartstichting Hilversum). Stichting Terebinth wil met het uitreiken van de Gouden Terebinth personen en instellingen stimuleren zich in te spannen voor het behoud van funerair erfgoed in brede zin. Grafstenen en andere gedenkmonumenten vertellen immers over ons verleden en over onze identiteit. Ze horen net zo bij de geschiedenis als molens, kerken en kastelen. Aandacht voor oude grafmonumenten brengt die geschiedenis weer tot leven.