Op maandag 30 oktober is er een Rondetafel-hoorzitting over euthanasie in de Tweede Kamer. Namens de NVVE spreekt directeur Agnes Wolbert. Kamerleden in de vaste commissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaan tijdens de zitting in gesprek met vertegenwoordigers van belangenverenigingen op het gebied van euthanasie.
De hoorzitting is vanaf 10.00 uur live te volgen via een online streaming of vanaf de publieke tribune van de Troelstrazaal. De aanleiding voor de zitting is de Derde evaluatie van de euthanasiewetgeving, die in mei aan de Tweede Kamer is aangeboden. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) pleit tijdens de hoorzitting voor humanisering van sterven. “Er moet een omslag komen in het denken over sterven”, betoogt de NVVE. “Sterven is een persoonlijk proces dat bij het leven hoort en geen medische kwestie waarin alleen artsen mogen ingrijpen.”
Geweigerd
“Ruim 18.000 mensen verzoeken per jaar om euthanasie. Slechts een derde daarvan wordt ingewilligd. Vooral mensen die lijden aan dementie, psychiatrische aandoeningen of een stapeling van ouderdomsklachten wordt een euthanasieverzoek geweigerd. Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt met de NVVE dat dit moet veranderen.” Ook vindt de NVVE dat artsen meer gebruik moeten maken van de schriftelijke wilsverklaring indien het geven van mondelinge toestemming voor euthanasie niet meer mogelijk is. “Zo kunnen mensen sterven op de manier die bij hen past, waar en wanneer zij dat willen.” Lees hier alle standpunten die de NVVE naar voren brengt in de hoorzitting.
Functioneren toetsingssysteem
Andere sprekers tijdens de hoorzitting zijn van artsenorganisatie KNMG, apothekersvereniging KNMP, de christelijke patiëntenvereniging NPV en twee wetenschappelijk onderzoekers. Ook worden euthanasie bij dementie en psychiatrie en het functioneren van het toetsingssysteem besproken. De Rondetafel is aangevraagd door de SGP naar aanleiding van de Derde evaluatie van de Euthanasiewet, die in mei aan de Tweede Kamer is aangeboden. GroenLinks steunde de aanvraag.