Tijdens de meest recente vergadering van de International Cremation Federation (ICF), die in augustus 2017 in New York plaatvond, is besloten dat er onafhankelijk onderzoek nodig is naar de eventuele gevaren van ultrakleine Micra-pacemakers die sinds 2016 op de internationale markt voor medische apparatuur beschikbaar zijn. Het Micra Transcatheter Pacing System (TPS) is de kleinste pacemaker ter wereld en wordt niet onder de huid, maar in het hart zelf aangebracht. Daardoor is het nagenoeg onmogelijk de pacemaker voor een crematieplechtigheid te verwijderen.
“Het verwijderen van deze apparatuur is zeer ingrijpend of zelfs onmogelijk zonder het verrichten van een vergaande chirurgische handeling”, schrijft de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) aan haar leden in een brief, die op de website van de BGNU staat.
“In Nederland hebben de meeste crematoria de verplichting tot het verwijderen van pacemakers opgenomen in hun regels. Dit heeft te maken met het feit dat de meeste producenten van crematieovens in hun voorwaarden stellen dat zij geen verantwoordelijkheid nemen voor eventuele schade wanneer een explosie zou plaatsvinden. Anderzijds geldt nadrukkelijk ook de zorgplicht van crematoria om medewerkers en bezoekers te beschermen, waarbij een crematorium absoluut zeker moet zijn dat de nieuwe implantaten geen gevaar voor explosies opleveren.”
Uit evaluaties van pacemakerproducenten zou blijken dat de Micra-technologie geen gevaar oplevert tijdens crematies. De ICF vindt onafhankelijk onderzoek echter op zijn plek en is hierover in gesprek met verschillende universiteiten. Als de resultaten bekend zijn, zullen ook de Nederlandse leden geïnformeerd worden, schrijft de LVC.
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.