Na het openen van een islamitisch grafvak op de Amsterdamse begraafplaats De Nieuwe Ooster en de ingebruikname van de eerste Noord-Brabantse moslimbegraafplaats bij Eindhoven gaan er in steeds meer gemeentes stemmen op om islamitische begraven mogelijk te maken. Zowel in Rotterdam alsook in de Noord-Hollandse gemeente Langedijk wordt nu gepleit voor de aanleg van islamitische grafvakken. Die groeiende interesse in het inrichten van specifiek op moslims gerichte begraafplaatsen is een trend die aansluit bij actuele maatschappelijke ontwikkelingen en zal in de toekomst alleen maar toenemen. Dat constateert Wim van Midwoud van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) desgevraagd: “Ik zou deze toename geen trend willen noemen maar een logisch gevolg. Er zijn meer dan achthonderdduizend islamieten in Nederland. Zij kiezen vanwege hun geloof allen voor begraven. De eerste en tweede generatie van deze bevolkingsgroep kiest nog voor een begrafenis in hun vaderland. Maar volgens de islam moet een overledene zo snel mogelijk begraven worden en zo dicht mogelijk bij de plaats van overlijden. Daarbij voelt de derde generatie moslims zich veel sterker Nederlander en heeft ook minder binding met familie in het thuisland van de eerste twee immigratiegeneraties.”
Op dit moment kiest het merendeel van de Nederlandse moslims nog steeds voor een begrafenis in het land van herkomst. Dat concludeerde Khadija Kadrouch-Outmany van de Universiteit Leiden in 2014 in een onderzoek naar de wettelijke mogelijkheden tot islamitisch begraven in Nederland en België. Ook zij voorziet een toekomstige stijging van het aantal moslims dat in Nederland begraven wil worden. Logisch, volgens Van Midwoud: “De derde generatie moslims verkeert nog lang niet in een levensfase waarin overlijden een groot risico vormt. Meer islamitische begraafplaatsen is dus vooral een kwestie van tijd. Begraafplaatsbeheerders die een islamitisch gedeelte hebben ingericht zien nu al een lichte toename van het aantal begravingen.”
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.