Vorig jaar hebben meer mensen een levensreddende orgaantransplantatie gehad dan in 2020. De reden is een stijging van het aantal postmortale donoren van 8 procent na de invoering van de nieuwe donorwet.
“Blijf wel je donorwens communiceren met familieleden. Om te voorkomen dat er uiteindelijk alsnog verwarring ontstaat aan het ziekenhuisbed”, zeggen Diederik Gommers, intensivist bij het Erasmus MC en Menno Loos van burgerinitiatief 2 miljoen handtekeningen en grondlegger van de nieuwe donorwet die op 1 juli 2020 inging.
Blijven voorlichten
Diederik Gommers is blij met de nieuwe donorwet. “Deze wet zorgt voor meer duidelijkheid aan het ziekenhuisbed. Elke Nederlander van 18 jaar en ouder staat officieel geregistreerd in het Donorregister. Mensen hebben toestemming gegeven met ‘ja/geenbezwaar’, of ze zeggen nee tegen orgaandonatie. Daarnaast is er een groep die bewust de keuze aan familieleden overlaat. Elke keuze is goed. Maar de overheid moet wel voorlichting blijven geven. Zodat mensen hun donorwens regelmatig met familieleden blijven bespreken. Hiermee voorkomen we dat familie alsnog onnodig en ongewild moet beslissen over orgaandonatie aan het sterfbed van hun dierbare”.
Ja/nee
Menno Loos onderstreept het belang van goede voorlichting. “Nadat elke Nederlander in het donorregister was opgenomen deelde het CBS vorig jaar een analyse die leidde tot meerdere onvolledige mediapublicaties. Daarin werd gemeld dat bijvoorbeeld in Rotterdam slechts 22% van de volwassen inwoners ‘ja’ heeft gezegd tegen orgaandonatie. En werd er geïmpliceerd dat de andere 78% nee-zeggers zijn. Dat klopt niet. Rotterdam heeft 38% nee-zeggers. De andere inwoners gaven toestemming (met ‘ja’ of ‘geen bezwaar’) of lieten de keuze aan hun familie over.” Volgens Loos moeten we ook blij zijn met de mensen die ‘nee’ hebben gezegd tegen orgaandonatie. “Die ‘nee’s’ gaan we vieren. Want ook die dragen bij aan duidelijkheid”.
Burgerinitiatief
De nieuwe donorwet met actieve donorregistratie komt voort uit het burgerinitiatief ‘2 miljoen handtekeningen’ onder leiding van Menno Loos. Er was tien jaar strijd voor nodig om de nieuwe wet door de Eerste en Tweede Kamer te krijgen. “Maar het lukte en ik word heel blij van deze eerste resultaten”. Loos werkte als burger met onder andere kamerlid Pia Dijkstra (D66), intensivist Farid Abdo en Tom Oosterom, directeur van Nierstichting Nederland.Orgaandonatie kwam heel dichtbij toen Menno’s goede vriend in 2008 een nieuwe lever nodig had. “Er waren te weinig donoren en duizenden Nederlanders die dringend een orgaan nodig hadden”, zegt hij. “Dat kostte mensenlevens. Als burger wilde ik daar wat aan veranderen.”