Er moet een model komen dat een reële kostenopbouw en- vergelijking tussen verschillende gemeenten mogelijk maakt. Deze motie van Anker (ChristenUnie) en Van der Staaij (SGP) heeft de Tweede Kamer gisteren aangenomen. Beleidsmedewerker Willem de Wildt van de SGP licht toe: “Momenteel is onduidelijk op basis van welke criteria gemeenten hun grafrechten baseren. Ze voeren als argument aan dat begraven kostendekkend moet gebeuren. Dat klinkt redelijk, maar het is niet helder wat ermee wordt bedoeld.”
Enorme verschillen
De verschillen tussen gemeenten die praktisch aan elkaar grenzen en dus geen grote verschillen kennen wat bijvoorbeeld de grondsoort betreft, zijn soms enorm. “Voor de burger is dat onbegrijpelijk. De minister is verzocht in contact te treden met de VNG om een format te realiseren voor de toe te rekenen kosten”, aldus De Wildt.
Particulier graf
In totaal heeft de Tweede Kamer ingestemd met zeven voorstellen om de Wet op de lijkbezorging te wijzigen. Zo kunnen door een aangenomen amendement van Ed Anker (ChristenUnie) particuliere graven voortaan ook voor tien jaar worden gekocht, in plaats van de minimale termijn van twintig jaar. Daarmee wordt het voor meer mensen mogelijk om te kiezen voor een particulier graf, in plaats van een algemeen graf.
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.