Bij 79% van alle uitvaarten tijdens de coronacrisis konden vanwege de geldende maatregelen minder dan 30 mensen aanwezig zijn. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van uitvaartbedrijf Monuta: ‘Door alle maatregelen heeft tijdens de coronacrisis 2/3 van de nabestaanden, belangrijke personen, voor hen of de overledene, niet uit kunnen nodigen voor de uitvaart. Dit heeft in de helft van de gevallen geleid tot vervelende of pijnlijke situaties tussen familieleden of andere nabestaanden. Bij 20% leverde dit spanningen op.’
Vanwege de uitbraak van het coronavirus in 2020 golden er gedurende een groot deel van het jaar beperkte bezoekersaantallen, moest er anderhalve meter afstand gehouden worden en waren mogelijke uitwijklocaties gesloten. Desondanks blikt volgens het onderzoek 98% van de direct betrokkenen bij een uitvaart met een goed gevoel terug. ‘Bij een gemiddelde uitvaart zijn, zonder coronamaatregelen, ongeveer 50 mensen aanwezig. Nabestaanden vonden het in eerste instantie lastig om te kiezen wie er wel en niet uitgenodigd kon worden. Als de keuze eenmaal was gemaakt, hadden zij er vrede mee en konden ze zich richten op het afscheid nemen. We kregen van onze lokale uitvaartverzorgers ook wel terug dat nabestaanden het heel intiem vonden met een kleiner gezelschap,’ stelt directeur Uitvaartzorg Corné Mulders van Monuta in een persbericht over het onderzoek.
Het onderzoek uitvaartbeleving werd in januari 2021 in opdracht van Monuta uitgevoerd door het Haarlemse marktonderzoeksbureau NL-Eyes. De resultaten zijn gebaseerd op een representatieve steekproef genomen onder 936 Nederlanders van 18 jaar en ouder die actief betrokken zijn geweest als opdrachtgever of mede-opdrachtgever bij een uitvaart.
Coronavirus en de uitvaartbranche (overzicht)
© UitvaartMedia – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.