Brancheorganisatie Nardus heeft halverwege januari 2015 middels een brief aan het Ministerie van Financiën in Den Haag zijn zorgen geuit over de impact die de nieuwe Europese richtlijnen voor toezicht op verzekeraars voor de leden zal gaan hebben. De nieuwe regels, genaamd Solvency II, zijn een manier van de Europese Unie (EU) om het toezicht op de Europese verzekeraars te vergroten.
“De voorgestelde Solvency II basic regelgeving houdt naar onze mening te weinig rekening met de specifieke aspecten van de natura-uitvaartverzekeraar, onze leden. Dit gezien de aard en specifieke historie van de natura-uitvaartverzekeraars in Nederland, en dan met name de onderlinge uitvaartverenigingen, die niet alleen zijn aan te merken als verzekeraars, maar ook als verenigingen gericht op regionale en plaatselijke sociale cohesie en participatie. Ons voorstel zou zijn om voor de onderlinge natura-uitvaartvereniging een lichter toezichtmodel te hanteren, zodat de vereniging ook deze belangrijke sociale rol kan blijven vervullen,” schrijft Leen van Loosen namens Nardus.
Verbolgen
Het ledenbestand van Nardus bestaat uit kleine uitvaartverenigingen zonder winstoogmerk. Volgens de brancheorganisatie is het voor kleine natura-uitvaartverzekeraars nagenoeg onmogelijk om te kunnen voldoen aan de nieuwe solvabiliteitseisen die op 1 januari 2016 van kracht zullen worden. Ook de kosten die verbonden zijn aan Solvency II zijn een doorn in het oog van Nardus. De drie belangrijkste pijlers van het nieuwe toezichtregime bestaan uit nieuwe eisen voor kapitaalbuffers en waarderingsgrondslagen, risicomanagement en bestuur en aan rapportage en transparantie. Nardus is verbolgen over het feit dat natura-uitvaartverzekeraars door de EU worden vrijgesteld van Solvency II, maar dat op nationaal niveau wel een toezichtregime wordt ingesteld. Volgens de brancheorganisatie bestaat er geen noodzaak voor dat extra toezicht, omdat natura-uitvaartverzekeraars minder risicovol handelen dan verzekeraars in het algemeen.
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.