Voor de vierde maal organiseerde het Eindhovense bureau voor landschapsinrichting Landinzicht dit jaar een driedaagse studiereis naar een zestal Engelse natuurbegraafplaatsen. Door omstandigheden werd de halverwege juni geplande trip vervroegd naar het einde van april. Desondanks is de reis succesvol verlopen, vertelt initiatiefneemster Joyce Sengers van Landinzicht: “Normaal gesproken komen er rond de tien aanmeldingen binnen voor deze reis. Dit jaar waren er dat een paar minder dus ben ik met de deelnemers met de auto gegaan om kosten te besparen.”
Door in Engeland, waar begraven in de natuur al veel langer gebeurt dan in Nederland, een aantal natuurbegraafplaatsen te bezoeken, wil Sengers natuurbegraven ook in ons land op de kaart zetten: “Ik zeg altijd, elke provincie zou minstens één natuurbegraafplaats moeten hebben. Maar om een succesvolle natuurbegraafplaats te ontwikkelen, moet je van tevoren een helder concept ontwikkelen. Natuurbegraven gaat natuurlijk wel een stuk verder dan simpelweg een boom neerzetten.”
Om aan geïnteresseerde deelnemers de verschillende mogelijkheden die natuurbegraven in zich draagt duidelijk te maken laat Sengers tijdens de in 2009 voor het eerst georganiseerde studiereis zien wat er in Engeland zoal gebeurt qua natuurbegraven: “Meestal reizen we met ongeveer tien personen uit verschillende disciplines, zoals de overheid, het bosbeheer, de landschapsarchitectuur en natuurlijk de uitvaartverzorging. Vorige keer was de gemeente Doetinchem met enkele vertegenwoordigers present om inspiratie op te doen voor de uitbreiding van begraafplaats Slangenburg. De zes verschillende Engelse natuurbegraafplaatsen die we bezoeken bevinden zich allemaal ergens anders op de lijn tussen natuur en cultuur, van bos tot kruidenakker of boerderij. Deelnemers kunnen zo inspiratie opdoen wat betreft de vele mogelijkheden die natuurbegraven biedt.”
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.