Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar fraude en gevallen van misbruik in de uitvaartbranche. Tegelijk gaat het Openbaar Ministerie in gesprek met een aantal partijen in de branche om te komen tot een integriteitsprotocol en fraudepreventie.
Eind januari gaat het Openbaar Ministerie (OM) overleggen met vertegenwoordigers van Dela, Yarden en Monuta over de mogelijkheden om te komen tot een integriteitsprotocol voor de uitvaartbranche. Deze stap is een gevolg van een oriënterend onderzoek dat Ben Hilberts, landelijk liaison officer Verzekeringsfraude bij het OM, eerder heeft ingesteld naar de uitvaartbranche.
Frauduleuze handelingen
Hilberts heeft zich eerder bezig gehouden met fraudeonderzoeken in de verzekeringswereld. Daarbij ging het vooral om fraude bij tussenpersonen. Gaandeweg kreeg hij daarbij signalen over frauduleuze handelingen in de uitvaartmarkt. Enige tijd geleden is hij zich in dit onderwerp gaan verdiepen. In paar weken tijd zou hij vooral bij middelgrote en kleinere uitvaartondernemingen zo’n zeventig gevallen hebben gesignaleerd van praktijken die nader onderzoek zouden behoeven.
Strafbare feiten
Of het daadwerkelijk tot strafrechtelijke vervolging komt, is nog niet bekend. Hilberts is op vakantie en kon daarom geen toelichting geven. Het OM in Zwolle zegt in een reactie: “Of er strafbare feiten zijn gepleegd is pas vast te stellen nadat er nader onderzoek is gedaan. Voorlopig komen we daar niet aan toe, omdat het onze eerste prioriteit is om de uitvaartbranche op een ander niveau te brengen.”
Integriteit
Hilberts heeft contact opgenomen met een aantal partijen in de uitvaartbranche. Het is de bedoeling om – net als in de verzekeringsbranche – te komen tot een vorm van een integriteitscode en mogelijk andere regelingen die fraude kunnen voorkomen. Daarbij heeft Hilberts zich in eerste instantie gewend tot de drie grootste partijen in de uitvaartbranche: Dela, Yarden en Monuta.
De bijeenkomst die voor begin volgend jaar gepland staat is volgens Siem Boersma van Monuta een soort ‘brainstormsessie’. “Wij hebben nu al veel zaken geregeld: de tarieven zijn transparant, we laten een duidelijke kostenbegroting achter, we werken alleen met een getekende opdracht en we hanteren uniforme leveringsvoorwaarden. Maar als het gesprek met Hilberts openingen biedt, moeten we dat zeker aanpakken, met de VOU en vervolgens met de NUVU.”
Transparantie
Boersma ziet wel als probleem dat de markt groter is dan alleen VOU en NUVU. “Deze koepelorganisaties hebben samen zo’n 175 ondernemingen en verzorgen 90 procent van alle uitvaarten. Maar als wij iets afspreken, zijn er nog zo’n 500 andere ondernemingen die je daarmee niet bereikt. Als we iets kunnen opzetten dat de transparantie ten goed komt, moeten we dat echter zeker doen. Het gaat ons om het imagoprobleem. Het beeld dat we misbruik maken van de emotionele omstandigheden, dat moet eens een keer de wereld uit.”
Andere koers
Ook Jack van er Putten (Dela) zegt sterk te geloven in een code of een vorm van certificering. “Dat moet wel gecontroleerd worden. Ik denk dat we het met de ondernemingen binnen de VOU snel eens kunnen worden. Uiteraard moeten we dan kijken of de ‘dekkingsgraad’ in uitvaartland groter kan worden. Als de NUVU een ander standpunt inneemt en toch een andere koers vaart, dat kan, maar ik denk dat we uiteindelijk toch op één lijn moeten komen, zonder dat we daarmee gelijk weer drie jaar verder zijn.”
Wilt u reageren op dit bericht? Stuur ons uw reactie via info@uitvaartmedia.com en wij plaatsen deze op de website.
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.