Op zondag 4 mei 2014 zal zijne excellentie dr. R.H.A. Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, een herdenkingstoespraak uitspreken tijdens de dodenherdenking op het Nederlands ereveld Loenen op de Veluwe. De plechtigheid begint om 13.30 uur en zal worden bijgewoond door nabestaanden van oorlogsslachtoffers die op het ereveld begraven liggen of herdacht worden, veteranen, autoriteiten, belangstellenden en andere genodigden. Leerlingen van de Koninklijke Scholengemeenschap in Apeldoorn leveren een bijdrage aan de herdenkingsplechtigheid. De herdenking op het ereveld is openbaar en voor een ieder vrij toegankelijk.
Op het ereveld Loenen liggen 3882 oorlogsslachtoffers begraven. Militairen en burgers: mannen, vrouwen en kinderen die op verschillende plaatsen en onder verschillende omstandigheden zijn omgekomen sinds 9 mei 1940. Naast het aanleggen, inrichten, in standhouden en verzorgen van oorlogsgraven houdt de Oorlogsgravenstichting ook de nagedachtenis in ere aan slachtoffers voor wie geen graf kon worden ingericht. In de kapel op het ereveld Loenen staat een schrijn met 42 gedenkboeken waarin de namen vermeld staan van 130.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers van wie de laatste rustplaats niet aanwijsbaar is.
De Oorlogsgravenstichting is op 13 september 1946 in het leven geroepen en oefent wereldwijd toezicht uit op de verzorging en het onderhoud van bijna 50.000 Nederlandse oorlogsgraven. Deze graven liggen verspreid over vijf continenten, in meer dan 50 landen. In Nederland alleen al zorgt de Stichting voor het onderhoud van 12.061 verspreid liggende oorlogsgraven in meer dan 1000 plaatsen. In bijna elke gemeente in Nederland bevindt zich wel een oorlogsgraf. Het gaat hier om 2.152 Nederlandse, 7.944 gemenebest en 1.965 andere geallieerde oorlogsgraven. Bovendien beheert de Stichting in Nederland twee erevelden; het Nederlands ereveld Loenen (3882 graven) en het Militair ereveld Grebbeberg te Rhenen (850 graven). De organisatie van de dodenherdenking op het Militair ereveld Grebbeberg, is in handen van het ministerie van Defensie.
Momenteel wordt in opdracht van de Oorlogsgravenstichting gewerkt aan de restauratie van het Wandbord Engelandvaarders. Dit Wandbord hangt sinds de opening van het ereveld Loenen in de kapel. De Oorlogsgravenstichting is de beheerder van het ereveld dat in 2008 aangemerkt is als een gemeentelijk monument. Voor de restauratie is van de gelegenheid gebruik gemaakt om, in samenwerking met het bestuur van de Stichting Genootschap Engelandvaarders, namen op het bord te corrigeren en aan te vullen. De restauratie zal eind april klaar zijn, zodat tijdens de dodenherdenking op 4 mei het bord weer in volle glorie hersteld is.
Ter gelegenheid van de restauratie van het wandbord zal op 4 mei –na de dodenherdenking- in de kapel op het ereveld Loenen een fototentoonstelling geopend worden met portretten van Engelandvaarders die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen en die voor een deel ook op het ereveld begraven liggen. Deze tentoonstelling zal tot het einde van dit jaar in de kapel te zien zijn.