Steeds meer gemeentelijke begraafplaatsen in Nederland hebben te kampen met exploitatietekorten en raken daardoor in de financiële problemen. Met een crematiepercentage dat ondertussen tegen de zestig procent aanligt is dat niet vreemd. Maar volgens Wim van Midwoud van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) komen de problemen vooral door de manier waarop gemeentes de gaten in hun begrotingen pogen te dichten, dan aan de groeiende populariteit van cremeren: “Natuurlijk is hier sprake van twee convergerende trends. Het crematiepercentage ligt al jaren hoog. Maar de manier waarop gemeentes met de exploitatietekorten van begraafplaatsen omspringen is veel belangrijker dan je zou denken.”
De problemen waar begraafplaatsen in toenemende mate mee te kampen hebben zijn het gevolg van politieke keuzes, vertelt Van Midwoud: “Gemeentes hebben de afgelopen jaren steeds meer op hun bordje gekregen. Op zich is het helemaal niet onlogisch dat een gemeentelijke begraafplaats kostendekkend geëxploiteerd moet worden. Maar je kunt een exploitatietekort van 20 procent niet direct aanvullen door de tarieven óók met 20 procent te verhogen. Zeker in een tijd dat toch al meer mensen gecremeerd worden. De tijd dat mensen zich automatisch laten begraven op de plaatselijke gemeentelijke begraafplaats is echt voorbij.”
Buffers
Als gevolg van het beleid dat in het gemeentehuis bedacht wordt, ontberen veel begraafplaatsen de nodige financiële buffers, legt Van Midwoud uit: “Omdat gemeentes veel meer op de kosten zijn gaan letten vloeien inkomsten uit de begraafplaats vaak direct de algemene middelen in. Maar als een familie een graf koopt voor dertig jaar, moet dat bedrag in dertig kleine stukjes in de administratie verwerkt worden, niet in één keer. Op die manier moet een beheerder wel bij de gemeente gaan bedelen als er geld nodig is.”
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.