Tientallen Nederlandse gemeentes rekenen meer kosten voor een graf dan volgens de wet is toegestaan. Dat zou blijken uit onderzoek dat consumentenprogramma Radar uitvoerde in samenwerking met belastingdeskundige Jan Langelaar. Volgens de Nederlandse wet mogen gemeenten niet meer voor een graf vragen dan de werkelijke kosten voor grafrechten en onderhoud. Radar vergeleek de bedragen die gemeenten voor 2019 hebben begroot aan inkomsten en uitgaven wat betreft hun begraafplaatsen. Daaruit blijkt dat tientallen gemeentes onredelijk hoge percentages ‘overheadkosten’ of ‘overige inkomsten’ toevoegen aan hun begraafplaatsbegrotingen. Grafkosten worden zo kunstmatig hoog gehouden waardoor burgers onnodig veel geld kwijt zijn aan begraven.
Onder overhead verstaan de onderzoekers onder meer opgevoerde kosten voor de afdeling financiën, ICT, personeelszaken of verschillende facilitaire diensten. Ook uitvaartcoöperatie DELA en de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) zwengelden eerder al de discussie aan over de gemeentelijke grafkosten. Een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat in een reactie echter weten het geschetste beeld niet te herkennen: “De meeste gemeenten moeten juist financieel bijleggen voor het onderhoud van een begraafplaats. Gemeenten verdienen er niet op. De laatste tien jaar zijn er heel veel crematoria en begrafenisondernemers bijgekomen en door de zware concurrentie dalen de prijzen van cremeren. Dat begraven duurder is en geworden heeft met de markt te maken. Wel vinden we dat het bij gemeenten soms ontbreekt aan transparantie over de tarieven.”
Bekijk hieronder het fragment uit Radar Radio.
© UitvaartMedia – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.