De ziekenhuiszorg voor ouderen schiet nog steeds te kort, zo concludeert het Algemeen Dagblad (AD) op zaterdag 29 september. Een derde van de 65-plussers die acuut in het ziekenhuis opgenomen worden, overlijdt binnen drie maanden. Volgens hoogleraar Ouderenzorg bij het AMC Sophia de Rooij kan dat omdat artsen vaak verzuimen bijkomende aandoeningen als suikerziekte of hartproblemen van patiënten onder de loep te nemen, zegt zij tegen het AD. De Orde van Medisch Specialisten herkent zich in de kritiek en zegt in een reactie op zijn website dat de zorg voor kwetsbare ouderen op dit moment ‘te versnipperd’ is.
Risico’s zouden volgens het AD in veel gevallen makkelijk voorkomen kunnen worden als nieuwe patiënten voor het ondergaan van een ingreep een vragenlijst zouden invullen. Deze vragenlijsten worden vaak niet uitgedeeld. Ook worden risicopatiënten niet altijd extra in de gaten gehouden, zo meldt de krant.
Eerder dit jaar ontstond er al enige ophef over het tekortschieten van Nederlandse ziekenhuizen wat betreft het terugdringen van wondinfecties. Dit onderzoek werd gedaan door de NOS. Ook het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) liet zich al kritisch uit over de patiëntveiligheid in ziekenhuizen.
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.