Uitnodiging
De belangstelling voor natuurbegraven in Nederland neemt toe. Zowel bij de consument als bij ondernemers/grondeigenaren. Het lijkt er op dit moment op dat iedere initiatiefnemer en elke betrokken gemeente en provincie voor zichzelf moet uitvinden hoe om te gaan met dit fenomeen. Zowel beleidsmatig, planologisch als wat betreft natuurbeheer en bedrijfsvoering. Het risico daarvan is een wildgroei aan natuurbegraafplaatsen met onduidelijkheid en verwarring bij alle betrokkenen tot gevolg. Om het bijzondere en eigen karakter van deze unieke nieuwe voorzieningen ook in de toekomst te kunnen waarborgen, is het van belang te weten waarop natuurbegraafplaatsen moeten worden getoetst en beoordeeld.
Om die reden organiseert Brana (Branchevereniging voor natuurbegraafplaatsen) samen met Nationaal Groenfonds een symposium. Brana bewaakt de kwaliteit, continuïteit en profilering van deze heel specifieke maatschappelijke voorziening. Consumenten moeten kunnen vertrouwen op een betrouwbare dienstverlening en het nakomen van de verplichting van eeuwige grafrust in goed beheerde natuur. Brana heeft zeven criteria geformuleerd waaraan natuurbegraafplaatsen moeten voldoen. Deze criteria zijn nu verder uitgewerkt in een gedragscode.
Nationaal Groenfonds is als financieringsspecialist voor Natuur en Landschap betrokken vanaf de introductie van dit concept en de verantwoorde toepassingen ervan in Nederland.
Samen met Nationaal Groenfonds nodigt Brana u uit voor het symposium: ‘Verantwoord natuurbegraven van levensbelang voor gebruiker en natuur’
Tijdstip: woensdag 16 december as. van 13.30 – 16.00 uur
Locatie: zaal Greenfields, Amsterdamsestraatweg 42, 3741 GS in Baarn
Het programma:
Hans Kamerbeek, journalist en publicist verkende de actuele ontwikkelingen, knelpunten en mogelijkheden rondom natuurbegraven in Nederland. Hij presenteert zijn bevindingen.
Wim de Haas, onderzoeker bij Alterra Wageningen UR onderzocht in 2013 in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken hoe beheerders van natuurbegraafplaatsen het natuurbegraven zelf invullen. Dit onderzoek is een vervolg op het eerdere onderzoek “Terug naar de natuur” uit 2009. Hij licht toe wat de samenhang en betekenis is van beide onderzoeken.
Jac. Meter, senior account manager van Nationaal Groenfonds is vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling en financiering van natuurbegraafplaatsen. Hij geeft aan welke rol het Nationaal Groenfonds kan spelen bij de (voor)financiering van natuurbegraafplaatsen.
Gé Peterink presenteert als voorzitter de Brana gedragscode die is ontwikkeld om consument en samenleving, overheden en beheerders houvast te bieden bij het waarborgen van de kwaliteit en continuïteit en het beleid en de bedrijfsvoering van natuurbegraafplaatsen.
Ruud Stassen is directeur van het Instituut Nederlandse Kwaliteit (INK). Dit instituut toetst als onafhankelijke stichting de kwaliteit van organisaties. Het INK gaat ook Brana leden toetsen en begeleiden, zodat zij een erkenning krijgen van de kwaliteit van hun organisatie. Hij maakt duidelijk hoe Brana leden worden beoordeeld op het naleven van de gedragscode en het continu verbeteren van de kwaliteit en de betrouwbaarheid van hun organisatie.
Het symposium is bedoeld voor gemeenten, provincies, grondeigenaren en organisaties die betrokken zijn bij de ontwikkeling en het beheer van natuurbegraafplaatsen.
Aanmelding kan via www.brana.nu/symposium. De bijdrage in de kosten bedraagt € 12,50 exclusief BTW per deelnemer.