De solotentoonstelling van kunstenaar en theatermaker Rabih Mroué, te zien vanaf 19 december 2013, gaat over de dood door het oog van de lens.
Was ooit het gezegde ‘de pen is machtiger dan het zwaard’; tegenwoordig luidt het ‘de iPhone is machtiger dan de Kalasjnikov’. Mroué’s multimedia-installatie The Pixelated Revolution, die eerder werd gepresenteerd tijdens Documenta 13 (2012), gaat over schokkende beelden van Syrische burgerjournalisten, die met hun telefoon per toeval de scherpschutter filmen die hen doodt. De camera valt op de grond wanneer de filmer wordt geraakt. ‘Syrians are filming their own death,’ zo begint Mroué zijn verhaal, een onthutsende pas de deux tussen een persoon met een smartphone en een persoon met een geweer die elkaar ombrengen met wat ze in hun handen houden. De sniper vermoordt de filmer door hem (of haar) neer te schieten. De footage van de filmer, op internet openbaar gemaakt, vermoordt vervolgens de sniper door hem onmiskenbaar als dader te ontmaskeren en te beschuldigen.
Sleutelfiguur
Rabih Mroué (Beiroet, 1967) werkt op het snijvlak van beeldende kunst, journalistiek, theater, performance en vertelkunst. Hij bedient zich van een nieuwe vorm, de lecture-performance, waarbij hij literaire lezingen geeft (compleet met powerpoint-presentatie) die feiten en fictie verweven tot een nieuw verhaal. Door zijn complexe en gevarieerde werk heeft hij zich ontwikkeld tot een sleutelfiguur binnen een nieuwe generaties kunstenaars in Beiroet. Zijn werk handelt over onderwerpen die in het actuele politieke klimaat van Libanon onbesproken blijven. In 2011 ontving hij de Prins Claus Prijs. Ga hier naar zijn biografie op wikipedia. Of lees hier een artikel op krachtvancultuur.nl.
Samenwerking
Museum Tot Zover werkt voor de solotentoonstelling van Rabih Mroué samen met debatcentrum de Balie, filmmuseum Eye en theater Frascati. In de Balie en Eye zal een speciaal programma rond de tentoonstelling worden samengesteld. Op 24 en 25 januari 2014 geeft Rabih Mroué een live performance in theater Frascati in het kader van The Pixelated Revolution. Kijk hier voor meer informatie.
The Last Image
The Last Image is een serie tentoonstellingen over de driehoeksverhouding tussen de dood, de lens en de toeschouwer. Sinds de uitvinding van de camera in de 19de eeuw lijkt de mens in toenemende mate gefascineerd door het sterven, alsof het mogelijk zou zijn om met de camera het ongrijpbaarste en onbegrijpelijkste moment uit een mensenleven vast te leggen en te snappen. Met de opkomst van digitale media is het weergeven van de dood in overdrive gegaan: alle personen met een smartphone en een internetverbinding kunnen en zullen iets toevoegen aan de almaar groeiende hoeveelheid content over de overgang naar gene zijde. Soms bij wijze van afscheid, soms uit protest, soms ter bewijsvoering, soms uit puur voyeurisme. ‘Sometimes the show begins after it finishes,’ zegt Rabih Mroué. Welk verhaal vertelt een laatste beeld? Museum Tot Zover presenteert met The Last Image een prikkelend overzicht.
– Rabih Mroué, The Pixelated Revolution (19 december 2013 – 15 juni 2014)
– The Last Image, online expositie op Tumblr (december 2013 – december 2014)
– Post-Mortem, over post-mortemfotografie (juli – december 2014)