Crisis maakt creatief. Dat dit niet altijd positief uitpakt, blijkt in de uitvaartfotografie. Veel trouwfotografen duiken op de branche. De vakorganisatie van uitvaartfotografen maakt zich zorgen over de gevolgen.
Veel trouwfotografen, die hun inkomsten grotendeels zien wegvallen, bieden zich aan als uitvaartfotograaf. Jacqueline Dersjant van het Nederlands Collectief Van Afscheidsfotografen (NCVA) begrijpt die keuze wel, maar maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling. “Niet elke fotograaf, hoe goed ook, is geschikt om een uitvaartreportage te maken”, zegt ze. “Je hebt nu eenmaal bepaalde eigenschappen nodig om als uitvaartfotograaf te kunnen werken. Bovendien weet een ervaren uitvaartfotograaf wat er gaat gebeuren en kan daardoor op het juiste moment op de juiste plek zijn. De kans is groot dat een fotograaf die zich niet op zijn gemak voelt bij een uitvaart storend aanwezig is, niet goed weet wat er van hem wordt verwacht en net de foto’s mist die belangrijk zijn om de herinnering vast te leggen. Ik heb, voor de coronacrisis, wel met trouwfotografen gesproken die me vertelden dat uitvaartfotografie écht niet bij hen paste. Nu doen ze het wel.”
Crisis-verdienmodel
Leden van het NCVA die over hun vak praten, stellen dat je niet zomaar uitvaartfotograaf wordt. Een overlijden in eigen kring kan aanleiding zijn. Ook het gemak om dicht bij de emoties van anderen te komen, empathisch vermogen en het ‘erbij durven zijn’ horen bij het vak. “Een fotograaf die nooit uitvaarten fotografeert, loopt het gevaar vrijwel alleen foto’s te maken van mensen vanaf de achterkant of van opzij, handen en bloemen”, zegt Dersjant. “Dat zijn niet de foto’s die het beste kunnen helpen bij de verwerking. Uitvaartfotografen hebben zich gespecialiseerd in hun vak en ervaring opgedaan voordat ze daadwerkelijk aan de slag gingen. De keus voor dit vak moet natuurlijk niet plotseling worden gemaakt als crisis-verdienmodel.”
Om hun zorgen kenbaar te maken, kwam het NCVA met een persbericht. Daarmee hopen ze nabestaanden en uitvaartondernemers te attenderen op de risico’s. Volgens het collectief kan deze ontwikkeling voor beide groepen vervelende consequenties hebben. Nabestaanden kunnen worden opgezadeld met foto’s van achterhoofden, handen en bloemen in plaats van een reportage te krijgen die ze kan steunen. En uitvaartondernemers die geen ervaring hebben met uitvaartfotografie kunnen afschrikken door slechte ervaringen met een onervaren of ondeskundige uitvaartfotograaf. En dat terwijl uitvaartfotografie juist in deze tijd, met zo weinig aanwezigen bij de uitvaart, extra zinvol kan zijn.
© UitvaartMedia – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.