Het Haarboeket familie De Hoog van Museum Tot Zover is het topstuk onder de Nederlandse kunsthaarwerken, die in vele vormen en maten bestaan. Het herinneringswerk uit 1871 is onlangs gerestaureerd en is vanaf 12 december weer te zien voor het publiek. Zijn objecten met haar luguber? Nee, schreef een damesblad uit 1821: “haar is uitnemend geschikt, om het aandenken aan een’ geliefden persoon te bewaren”.
Van haar worden al eeuwenlang kunstwerken gemaakt, vaak als herinnering aan overleden dierbaren, maar ook als symbolische bezegeling van een bloedband of vriendschap. Vooral in de negentiende eeuw bloeide de deze traditie. Er waren speciale kunsthaarwerkers en dames werden aangemoedigd zelf aan de slag te gaan met haar van familie en vrienden. Tot Zover, museum over leven en dood, bezit het absolute hoogtepunt in deze bijna vergeten categorie: het is een pronkstuk van familietrots. Haar van een heel gezin werd gebruikt, ook van overleden kinderen. In 1914-1915 werd haar van kleinkinderen toegevoegd.
Over vervaardiging, restauratie en behandeling van kunsthaarwerken was nog maar weinig bekend. De restauratie van het unieke haarboeket was mede daarom een complex én bijzonder boeiend project. Hoofdrestauratoren Nancy Knaap en Bella Zurcher hadden diverse problemen te overwinnen, bijvoorbeeld omdat er diverse materialen werden gecombineerd met het haar. Ook de bijbehorende vitrinekast en het bronsbeslag zijn behandeld. Een team van experts van verschillende musea begeleidden het proces.
Met steun van de Vereniging Rembrandt, Mondriaan Fonds en het Cultuurfonds kon de restauratie plaatsvinden en kon een nieuwe presentatie van de collectie haarwerken van Museum Tot Zover worden gerealiseerd. Op 12 december verschijnt ook een magazine met artikelen over de restauratie en over deze vergeten traditie.