Een eeuw lang zorg, bezieling, vernieuwing en vertrouwen. Op zaterdag 12 april 2025 is het 100 jaar geleden dat Van der Stappen Uitvaartverzorging ontstond. Een jubileum om te vieren, met trots kijkend naar het verleden en met een verwachtingsvolle blik richting de toekomst.
Van eenvoud naar inspiratiebron
Waar het ooit begon als een eenvoudige bodedienst met paard en wagen, is van der Stappen nu een naam die in de uitvaartbranche staat voor kwaliteit en betrokkenheid. Directeur Michael Thijssens neemt ons mee op een boeiende reis vol opvallende mijlpalen, met de focus op een toekomst waarin menselijke verbinding en innovatie hand in hand blijven gaan.
Van bescheiden begin naar pionierschap
In 1925 startte Jan van der Stappen het familiebedrijf met een bodedienst. Acht jaar later maakte hij geschiedenis met zijn eerste rouwstoet, een stap die de koers van het bedrijf voor altijd veranderde. Zelfs de schaduw van de Tweede Wereldoorlog deed hen niet wankelen; met drie paardenwagens waren zij een sterke steunpilaar voor de regio. Na de oorlog kwam de grote sprong naar modernisering. In 1950 vervingen motoren de paarden, en Van der Stappen positioneerde zich als trendsetter in de uitvaartzorg. “We hebben ons altijd aangepast aan de tijd en zijn blijven zoeken naar manieren om nabestaanden nog betekenisvoller te ondersteunen,” aldus Michael met trots.
Generaties van vernieuwing en toewijding
In de jaren na de oprichting trad zoon Leo toe tot het bedrijf. Nadat hij de benodigde vakdiploma’s behaalde, richtte hij zich zowel op begrafenissen als de verdere uitbouw van het transportbedrijf. Toen Leo zijn vader vertelde dat hij een administrateur in dienst wilde nemen, was zijn reactie: “Dat mag, maar hij mag niet in de boeken kijken.” In de jaren ‘60 werd toch Martin Thijssens toegevoegd als administrateur en de groei zette door.
Van der Stappen werd een veelzijdig bedrijf: actief in uitvaartzorg, taxi-, transport- en verhuisdiensten. In de jaren ’70 sloot ook kleinzoon Jan aan en uiteindelijk namen Martin en Jan in de jaren ’80 de aandelen van Leo over.
De ware metamorfose vond echter plaats in de jaren ’90, toen het bedrijf de gedurfde beslissing nam om zich volledig op uitvaartzorg te concentreren. “Vanaf dat moment zijn we echt een begrip geworden in de regio,” vertelt Michael. In 2002 nam hij de touwtjes in handen, verkocht de transporttak en richtte alle aandacht op het vernieuwen en verbeteren van de uitvaartzorg.
Vooroplopen in de branche
Van der Stappen heeft altijd de lat hoog gelegd en omarmde innovaties. “Zo waren wij een van de eerste uitvaartondernemingen die een wensencodicil introduceerden, een revolutionair idee waarbij mensen hun uitvaartwensen vooraf konden vastleggen,” legt Michael uit.
En dat was nog maar het begin! Dertig jaar geleden hadden zij al vrouwelijke uitvaartassistentes, terwijl het vak nog sterk mannelijk gedomineerd was. Het bedrijf behoort ook tot de pioniers met het Greenleave-label, dat duurzame keuzes in de uitvaartzorg aanmoedigt. Van der Stappen vindt het belangrijk om tijdig in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Met de opening van het Genneper Afscheidshuis in Eindhoven voorzien zij opnieuw in de behoeftes van de huidige manier van afscheid nemen. “Hier bieden we alles onder één dak, zodat nabestaanden in een warme, intieme setting afscheid kunnen nemen, zonder tijdsdruk,” benadrukt Michael.
Het kloppend hart van Van der Stappen: de mensen
In een wereld waar technologie de toekomst bepaalt, komt de ware kracht van Van der Stappen voort uit iets veel diepers: de mensen die er werkzaam zijn. Michael, de drijvende kracht achter deze organisatie, zegt het treffend: “Het echte verschil wordt gemaakt door de mensen die bij ons werken. Ons 100-jarig jubileum draait niet om ons, maar om hen. Hun toewijding is onze kracht. Zij zijn degenen die er steeds in slagen om verwachtingen van nabestaanden te overtreffen.”
Met een hecht team van 50 gepassioneerde medewerkers, levert Van der Stappen veel diensten vanuit eigen huis. Van zorgteams en uitvaartverzorgers tot grafisch vormgevers en uitvaartassistentes. Iedereen deelt dezelfde visie: een afscheid dat recht doet aan het leven van de overledene. Michael benadrukt: “Elk afscheid is uniek en verdient een persoonlijke, empathische benadering; gebouwd op vertrouwen en warmte.”
Welbevinden van de medewerkers als prioriteit
In deze emotioneel geladen sector is het welzijn van medewerkers van groot belang. “Ons werk raakt je eigen emoties. Daarom investeren we voortdurend in training en emotionele begeleiding,” legt Michael uit. “Alleen op die manier kunnen we de hoge kwaliteit leveren die nabestaanden van ons verwachten.”
Het vertrouwen van nabestaanden
Dankzij de pioniersgeest en het toegewijde team heeft Van der Stappen veel bereikt. “Maar dit was natuurlijk nooit mogelijk geweest zonder het vertrouwen van de nabestaanden, dat is ons grootste goed,” voegt Michael toe.
Een jubileumjaar vol bijzondere momenten
Om dit bijzondere jubileum te vieren, organiseert Van der Stappen een reeks activiteiten! Zo worden er lezingen gehouden die voor iedereen toegankelijk zijn, is er een feestavond voor medewerkers en vindt er een speciale bijeenkomst voor relaties plaats. Bovendien zet het bedrijf zich in voor het goede doel: voor elke uitvaart in het jubileumjaar gaat er een donatie naar twee zorgvuldig gekozen goede doelen.
Meer informatie over het jubileumjaar en de activiteiten is te vinden op: www.vdstappen.nl