Na jaren te hebben gewerkt in de meubelbranche was Coen Heemeijer (50) toe aan een nieuwe uitdaging. “Van vrienden van mij die werkzaam zijn in de uitvaartbranche hoorde ik van het bestaan van de uitvaartbus. Mark van de Poel in Deventer heeft die jaren geleden ontwikkeld en met succes in de markt gezet. Die bus is zo’n groot succes dat hij vaak bezet is en mensen hem tevergeefs proberen te boeken. Ik was onmiddellijk enthousiast en zag mogelijkheden. Ik ben op zoek gegaan naar een goede occasion en kwam uit bij een Mercedesbus in Duitsland: niet te groot, goed wendbaar en nog in goede staat.”
Zo’n bus is niet zomaar gekocht en omgebouwd: in Nederland zijn er veel regels waaraan een bus waarin personen worden vervoerd aan moet voldoen: van het aantal uitgangen en de bereikbaarheid ervan tot de afstand tussen de banken: alles is vastgelegd. Heemeijer: “Ik heb tijdens het hele proces van aanschaf en ombouw nauw contact gehad met de RWD. Zij hebben mij meteen alle reglementen gestuurd en aangegeven waar ik vooral op moest letten en rekening mee moest houden.”
Het ombouwen van de bus heeft 8 maanden geduurd en is grotendeels door Heemeijer zelf gedaan. “Sommige dingen moest ik natuurlijk uit handen geven, zoals het laten spuiten van de bus in passende kleuren, maar het meeste heb ik toch zelf gedaan, ik ben handig en erg perfectionistisch, dan geef je liever zo weinig mogelijk uit handen.”
Sfeervol en comfortabel
Wat Heemeijer voor ogen had was een moderne, strakke maar sfeervolle inrichting, met voldoende ruimte en comfort, mooie strakke zwart leren banken, een echt houten vloer en overal mooie rvs designlampjes. De kist met de overledene wordt via een ingenieus draaiplateau heel waardig in de bus geplaatst, boven het kistplateau is een bloemenrek en alles is zo geïnstalleerd dat er niets kan verschuiven. De nabestaanden zitten dan naast de kist. Naast ruimte voor een rolstoel, die ook goed vastgezet kan worden, is er ruimte voor zo’n 12 tot 15 zitplaatsen: comfortabele leren banken met een goede zit. Heemeijer “Ik ben zelf vrij lang en ik weet hoe vervelend het kan zijn om opgevouwen op een bank te moeten zitten, daarom heb ik bewust veel ruimte ingebouwd en erop gelet dat de banken goed zitten. Je zit niet met je knieën tegen een rek of tegen je overbuurman.” Voor in de bus, naast de chauffeur zijn nog 2 plaatsen extra voor de uitvaartbegeleid(st)ers. “Ik heb bewust een half open schot geplaatst achter die plekken, zodat de mensen in de bus een maximale privacy ervaren. De getinte ramen dragen daar ook aan bij.”
Gezamenlijke laatste rit
Wat is er nou prettiger dan met elkaar de overledene te begeleiden op zijn of haar laatste rit? Niet ieder in een eigen auto of in een volgauto achter de rouwauto aanrijden maar samen van huis of uitvaartcentrum naar de kerk, begraafplaats of het crematorium rijden. Die rit hoeft overigens niet rechtstreeks van A naar B te gaan. Heemeijer: “Waarom niet een mooie route uitgestippeld langs plekjes die belangrijk waren in
het leven van degene die overleden is: huizen waar hij of zij gewoond heeft, plekken uit de jeugd waar goede herinneringen aan zijn? Mijn basistarief is gebaseerd op een beschikbaarheid van 5 uur, daarin is het heel goed mogelijk om een mooie rit te maken, de uitvaart en de condoleance te beleven en dan met elkaar weer naar huis te worden gebracht. En onderweg kan men op de professionele geluidsinstallatie
eigen muziek afspelen.” De bus is overigens ook in te zetten als volgbus. In dat geval wordt er in plaats van het kistplateau een extra zitbank geplaatst met nog eens vijf extra plaatsen, er is dan in totaal ruimte voor 17 tot 20 personen. De bus is alleen te boeken via een uitvaartonderneming. Heemeijer: “Ik heb hem nu aan verschillende ondernemers laten zien en zij zijn zonder uitzondering erg enthousiast. Ik heb er alle vertrouwen in.”
Voor meer informatie:
Coen Heemeijer
T 06-28528502
Info@uitvaartbusservice.nl
www.uitvaartbusservice.nl