Mensen zijn zich vaak niet bewust van hun online nalatenschap waardoor ze online na hun overlijden zichtbaar kunnen blijven. Het is na een sterfgeval namelijk vaak heel erg moeilijk om social media accounts van mensen te verwijderen, zo meldt dagkrant Spits. Het is geen uitzondering dat er een heel boekwerk aan documenten overlegd moet worden voor een account verwijderd kan worden. In het geval van Twitter duurt het zelfs sowieso al een half jaar voordat een account gedeactiveerd kan worden. Dat zorgt voor veel problemen bij nabestaanden.
Om een Twitter-account op te zeggen moeten nabestaanden een kopie van de identiteitskaart, kopie van de overlijdensakte, een ondertekende verklaring van de nabestaande en een korte omschrijving om te kunnen bewijzen dat het account echt aan de overledene toebehoorde in het Engels vertaald opsturen naar het hoofdkantoor in San Francisco. Voor opzegging van een Google-account is zelfs een rechterlijk bevel bij een Amerikaanse rechtbank vereist. Netwerksite Facebook biedt een service waar nabestaanden zich online kunnen melden na een overlijden, maar dat lijkt een uitzondering te zijn volgens Spits.
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.