Nabestaanden met minderjarige kinderen moeten na twee jaar weer gaan solliciteren. Dat zei staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken op een bijeenkomst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in Den Haag. Hij vindt weinig politieke medestanders voor dit idee.
De ChristenUnie had er bij de vorige wijziging, in 1996, al grote moeite mee dat niet meer alle nabestaanden aanspraak konden maken op een uitkering.
Bijstand
Met het nieuwe voorstel om ANW-uitkeringsgerechtigden te verplichten tot scholing en aanvaarding van werk, wil de bewindsman voorkomen dat nabestaanden die lang zonder werk blijven, na afloop van de ANW-uitkering in de bijstand terechtkomen.
Te lang
Nu kunnen mensen die hun partner verliezen een beroep doen op de Nabestaandenwet zo lang ze de zorg hebben voor een minderjarig kind. De uitkering houdt op wanneer de kinderen 18 jaar worden. Aboutaleb vindt dat te lang.
Gedwongen
Jaarlijks zien ongeveer 2000 nieuwe nabestaanden zich gedwongen om een beroep te doen op de ANW. Op dit moment heeft 45 procent van de nabestaanden met een kind onder de 18 geen ander inkomen.
Groot probleem
"Dan heb je een groot probleem als die uitkering stopt en je bent er niet klaar voor om te gaan werken", stelt de toekomstige burgemeester van Rotterdam. "In ruil voor hun uitkering moeten zij zich laten scholen en re-integreren. Zo wordt hun positie op de arbeidsmarkt sterk verbeterd."
Kritisch
De fracties van regeringspartijen PvdA en ChristenUnie voelen er weinig voor, ook het CDA is kritisch. “Hij moet niet op het laatste moment met voorstellen komen die niet zorgvuldig zijn,” reageert PvdA’er Hans Spekman op het voorstel dat Aboutaleb de wereld instuurde, vlak voordat hij het ambt van staatssecretaris vaarwel zegt.
Te stoer
Het Kamerlid is fervent voorstander van het aan het werk helpen van mensen met een uitkering, maar als iemand net een dierbare heeft verloren, moet je heel zorgvuldig te werk gaan. “Die twee jaar doen geen recht aan de situatie waarin iemand komt, die het leven bot van zich ziet weggeslagen. Het klinkt net een tikkie te stoer.”
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.