Door Hans Bleijerveld, auteur van het boek Protocol & Etiquette rondom de uitvaart.
Het is gebruikelijk dat de uitvaartbegeleider voor de rouwauto uit loopt, zowel bij vertrek als bij aankomst mits de verkeersomstandigheden dit toelaten. De oorsprong van dit voorlopen stamt uit de tijd dat de voorloper een functionele en fysieke taak had. Vandaag de dag is het een ceremoniële activiteit, een eerbetoon aan de overledene waarbij het voorlopen de overgang van stilte naar beweging symboliseert. Het is als het ware het leven dat weer verder gaat. Tijdens het voorlopen geeft dit de nabestaanden ruimte om aan deze overgang te wennen, waarbij de rol van de uitvaartbegeleider kan helpen.
Het voorlopen is gebonden aan een aantal regels. Zo is het voorlopen ceremonieel en niet bedoeld om het verkeer te regelen. Indien nodig assisteert een collega. Ook de afstand tussen de voorloper en de rouwauto – ongeveer drie meter – is van belang. De chauffeur van de rouwauto zorgt ervoor dat de rouwauto in het midden, recht achter de voorloper rijdt. In principe loopt de voorloper de straat in of uit. Uiteraard verschilt het per situatie, maar als het mogelijk is, heeft de gehele straat de voorkeur.
Voorlopen kan alleen als u daar de tijd en gelegenheid voor heeft. U dient ook weer op tijd bij de begraafplaats of het crematorium te zijn om de stoet waardig te ontvangen.
Vragen over Protocol & Etiquette? Mail uw vraag naar: protocol@uitvaartmedia.com