Donderdag 6 februari is in de Tweede Kamer het eerste deel van het rondtafelgesprek Uitvaartverzekeringen en provisieverbod afgerond. De meningen binnen de uitvaartbranche hierover lopen uiteen.
De aanwezige politici konden hun vragen over een eventueel in te voeren provisieverbod stellen aan vertegenwoordigers van DELA, het Verbond van Verzekeraars, Ardanta en de Commissie CFD. Edzo Doeve van DELA stelde prima met een provisieverbod te kunnen leven: ‘Bij een verbod op provisie zullen wij meer moeten gaan investeren in onze eigen loondienstorganisatie. Alleen daarmee kun je ook de mensen met een adviesbehoefte aan de onderkant van de markt bedienen.’ Edwin Herdink van De Commissie Financiële Dienstverlening (CFD) waarschuwde daarentegen voor de beperking van de vrije advieskeuze voor de consument. Volgens Herdink zou een provisieverbod ervoor zorgen dat de consument rechtstreeks naar het directe kanaal gedreven wordt, en dus genoegen zou moeten nemen met gestandaardiseerde verzekeringsproducten.
De CFD zei eerder in haar Visie uitvaartverzekeringen nadrukkelijk voorstander te zijn van het behoud van provisie op uitvaartverzekeringen. Fred de Jong, verbonden aan het Amsterdam Centre for Insurance Studies, brengt enige nuance aan in deze visie. Hij denkt dat alleen producten onder het provisieverbod zouden moeten vallen die de consument bij slecht advies of een slecht product in financiële problemen kunnen brengen. Vanuit die overweging zou een uitvaartpolis niet onder het provisieverbod vallen.
Praktijk en theorie blijken echter een eind uit elkaar te liggen. Omdat de uitvaartbranche op dit moment onder het regime voor complexe producten valt, met transparantie en inducements (passende provisieregels), zou de wetgever er toch voor moeten kiezen om uitvaartverzekeringen onder het provisieverbod te laten vallen, stelt De Jong op zijn blog. Dat is voor de wetgever en de toezichthouder het meest makkelijk en dus efficiënt. Onderzoek van de CFD laat zien dat het netto premieverschil tussen een uitvaartverzekering met- of zonder provisie neerkomt op € 1,30 per maand. ‘Voor dit minimale bedrag heeft de consument onbeperkt toegang tot onafhankelijk deskundig advies en gedurende de looptijd professionele ondersteuning door de adviseur’, aldus de CFD.
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.