Bij de onderhandelingen over de nieuwe uitvaart-CAO willen de werkgevers wat betreft lonen ‘een pas op de plaats’ maken. De vorig jaar voorgestelde samenvoeging van de CAO-uitvaart en de CAO-crematoria wordt uitgesteld.
De huidige CAO voor de uitvaart, die is vastgesteld op 2001-5-1, loopt tot juni van dit jaar. Op dat moment eindigt ook de huidige CAO voor de crematoria. Werkgevers en werknemersvertegenwoordigers hebben vorig jaar uitgesproken te streven naar het samenvoegen van de beide CAO’s vanaf-6-2002. Het blijkt echter niet mogelijk om de samenvoeging al dit jaar te realiseren. Van werkgeverszijde is meer tijd nodig om de overeenkomsten en verschillen te onderzoeken.
De CAO voor crematoriapersoneel is op veel onderdelen een betere dan de ‘basis-CAO’ voor mensen in de uitvaartverzorging. Grootste verschillen zijn te vinden in de salarissen, werktijden en de extra vergoedingen daarvoor en de pensioenrechten. René Kwekkeboom, die namens de grotere bedrijven optreedt bij de CAO-onderhandelingen, verwacht dat onder meer het verschil in werktijden tussen de beide sectoren de samenvoeging van de CAO’s moeilijk zal maken. “Bij de crematoria wordt 38 uur per week gewerkt, maar binnen de uitvaartverzorging is het nu, met 40 uur per week, al moeilijk om de roosters rond te krijgen.”
Net als de bonden vinden echter ook de werkgevers een samenvoeging belangrijk om een vergroting van de professionaliteit in de gehele uitvaartsector te bereiken. Consequentie van het uitstel is dat er opnieuw onderhandeld moet worden over de lopende CAO’s voor zowel de uitvaart- als de crematoria. De bonden zullen daarbij zoveel mogelijk anticiperen op de toekomstige samenvoeging. Zo kan wellicht tijd worden gewonnen bij de toekomstige besprekingen over samenvoeging van de CAO’s. Volgens Arie Kasper van het CNV zal zijn bond met voorstellen komen die betrekking hebben op verduidelijking van de werktijden en dienstroosters. In de praktijk blijkt dat er door de ‘creatieve roosteropmaak’ tamelijk grote verschillen in de dienstroosters voorkomen. Ook zal de bond streven naar een consequenter ouderenbeleid.
Werkgeversvertegenwoordiger Kwekkeboom vindt – vooruitlopend op de onderhandelingen – dat ‘een pas op de plaats’ nodig is waar het om de lonen gaat. Volgens hem zijn de kosten voor de werkgevers in de afgelopen jaren enorm gestegen, onder andere doordat veel meer mensen in loondienst zijn gekomen, als gevolg van de Flexwet. Bovendien zijn de premies voor de pensioenverzekeringen met dertig procent gestegen.
Overname van artikelen of gedeelten van artikelen uitsluitend met bronvermelding!