Begraafplaats Westerveld (Duin en Kruidbergerweg in Driehuis) is als eerste begraafplaats in Nederland toegetreden tot de Association of Significant Cemeteries in Europe (ASCE). Lid van deze prestigieuze internationale organisatie van bijzondere begraafplaatsen zijn onder andere het monumentale Père-Lachaise in Parijs, Montjuic in Barcelona en Cimitero del Verano in Rome. Leo van Eijk, directeur van Westerveld, is zeer verheugd: “Dat wij gevraagd zijn om tussen deze wereldberoemde monumentale begraafplaatsen ook lid te mogen worden van deze organisatie betekent voor ons een erkenning waar ik ontzettend trots op ben.”
Westerveld – met ruim 31 ha één van de meest uitgestrekte begraafplaatsen – is de eerste begraafplaats in ons land die zich lid mag noemen van de ASCE. Leo van Eijk: “Al eerder zijn wij gevraagd om eens te kijken bij een aantal leden in het buitenland. Wij waren erg onder de indruk van het werk dat de ASCE doet om onder andere de schoonheid, het monumentale karakter, de unieke architectuur en de bijzondere historie van de verschillende Europese begraafplaatsen internationaal bij het publiek bekend te maken.”
Eerste crematorium
Begraafplaats Westerveld werd rond 1888 door landschapsarchitect L.P. Zocher (bekend van onder andere het Amsterdamse Vondelpark) aangelegd en groeide uit tot een monumentaal gedenkpark dat tevens een erkend vogelreservaat is. Met het Crematorium Westerveld, dat in ons land als eerste crematorium gebouwd is (1913), is Westerveld in Nederland uniek op het gebied van de mogelijkheden rondom gedenken en herdenken. Daarbij is het een unieke ‘staalkaart’ van monumentale Nederlandse architectuur. Leo van Eijk: “Westerveld heeft een heel eigen identiteit. Doordat het park in een heuvelachtig duingebied ligt, heeft het een haast on-Nederlandse uitstraling. Gecombineerd met veel groen, straalt het de rust uit die veel mensen zoeken. Niet voor niets is Westerveld ook een geliefd wandelgebied.”
Association of Significant Cemeteries in Europe
De Association of Significant Cemeteries in Europe is in 2001 opgericht om een Europees netwerk te creëren van bijzondere begraafplaatsen. Inmiddels zijn er zo’n 85 leden. Volgens de ASCE zijn begraafplaatsen belangrijk als cultureel erfgoed; met een enorme rijkdom aan architectuur en een onvervangbaar ‘repertoire’ van monumenten uit de afgelopen eeuwen geven zij een uniek beeld van de geschiedenis van een stad en een land. De ASCE doet er alles aan om dit cultureel erfgoed te bewaren, te behouden en ‘Europa’ bewust te maken van het belang én de schoonheid van deze bijzondere begraafplaatsen.
© Uitvaart Media – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.