Monuta roept in een blog op om financieel advies betaalbaarder te maken voor mensen met een laag inkomen. Het volgens Monuta verontrustend grote aantal gemeentelijke uitvaarten zou teruggedrongen kunnen worden door kwetsbare groepen beter te adviseren over het afsluiten van een passende uitvaartverzekering, vindt manager intermediaire distributie Ruud van der Wal.
Sinds in 2013 de regels omtrent de verkoop van financiële producten middels een provisieverbod aangescherpt zijn blijven consumenten steeds vaker onverzekerd, bevestigt Van der Wal desgevraagd: “Volgens het Nibud heeft één op de drie huishoudens in Nederland een financiële buffer van minder dan 2.500 euro. Een uitvaart kost een veelvoud hiervan. Ongeveer zeventig procent van alle Nederlanders heeft een uitvaartverzekering, maar daarvan is de helft onderverzekerd. Een financieel adviseur kan nagaan of een polis nog wel voldoet. Met een fee van gemiddeld 116 euro is uitvaartadvies echter duur, waardoor mensen met een kleine portemonnee daar minder snel gebruik van maken. Dat terwijl een goede verzekering ervoor kan zorgen dat een uitvaart wél gefinancierd kan worden.”
Dialoog met gemeenten
Het aantal gemeentelijke uitvaarten steeg in 2015 tot een totaalaantal van ongeveer 2.100, zo bleek eerder dit jaar uit onderzoek van de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Een zorgwekkende toename die volgens Van der Wal bevestigt dat een toenemend aantal mensen niet meer in staat is om uitvaarten te bekostigen: “Het aantal overledenen blijft volgens het CBS de komende jaren stijgen. De verwachting is dat ook het aantal gemeentelijke uitvaarten blijft toenemen. Een oplossing zou kunnen zijn dat gemeenten meebetalen aan de kosten van een financieel adviseur voor mensen met een kleine portemonnee. Een subsidieregeling die zichzelf terugbetaalt bij minder gemeentelijke uitvaarten.”
Twijfel bij VNG
Het aantal gemeentelijke uitvaarten is in 2015 inderdaad gestegen ten opzichte van de jaren daarvoor, erkent de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bij monde van woordvoerder Esther Verhoeff. Desondanks betwijfelt de VNG of de door Monuta voorgestelde dialoog toegevoegde waarde heeft: “Het is volgens de VNG nog te vroeg om te spreken van een problematische situatie voor gemeenten. Wij krijgen ook geen signalen van onze leden hierover. De VNG betwijfelt of betaalbaar advies over uitvaartverzekeringen automatisch leidt tot meer afgesloten uitvaartverzekeringen en dus minder uitvaarten op kosten van gemeenten.”
© UitvaartMedia – Overname van artikelen of gedeelten van artikelen is uitsluitend toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever.