Zorgverleners zijn nu nog onvoldoende toegerust om vrouwen in een zwangerschap na het overlijden van hun baby te begeleiden. “Invoelend vermogen, goede communicatie en kennis over de impact van rouw zijn absolute verbeterpunten”, zeggen moeders die een baby verloren in het handboek ‘Altijd een kind te kort’ van Jeannette Rietberg, dat 25 april is verschenen. Rietberg, die zelf haar eerste baby kort na de geboorte verloor, interviewde lotgenoten en beschreef daarnaast de medische kant van een zwangerschap na babysterfte met gynaecoloog Maria Pel, die talrijke moeders begeleidde die dit hebben doorgemaakt. Het boek is bedoeld voor ouders maar ook voor zorgverleners.
Zwangere vrouwen die een baby hebben verloren, hebben intensieve psychomedische zorg nodig, bij voorkeur van een multidisciplinair team. Hun zwangerschap gaat gepaard met angst en stress. Ook zorgverleners moeten ondersteund worden, aldus Rietberg en Pel. Zij leven vaak met mythen, bijvoorbeeld dat een nieuwe zwangerschap de rouw om een eerder overleden baby zal ‘genezen’. Of dat de ouders na een zekere tijd over het verlies heen zijn gekomen. Daarnaast schiet de communicatie met zorgverleners soms tekort. Zij gebruiken jargon, zoals ‘verlies van de foetus’ of ‘intra-uteriene vruchtdood’. Daarmee ontkennen ze het bestaan van een geliefd kind, aldus Rietberg en Pel.
Altijd een kind te kort is een handboek voor ouders die na een babysterfte opnieuw zwanger zijn. Het belicht de medische, psychische, sociale en emotionele aspecten van een nieuwe zwangerschap, die meer dan anders gepaard gaat met angst, onzekerheid en verdriet om het verloren kind. Altijd een kind te kort geeft ouders adviezen om zelf de regie in handen te houden, in samenspraak met hun zorgverlener, en biedt inzicht in de impact van rouw na het verlies van een baby. Het boek zal gepresenteerd worden op het symposium ‘Altijd een kind te kort’ Zorg(en) na perinatale sterfte op 25 april te Ede.
Drs. Jeannette Rietberg is auteur, onderzoeker en deskundige op het gebied van sterfte rond de geboorte. Zij geeft lezingen en gastcolleges over dit onderwerp. Zij zet zich in voor verbeterde zorg, meer onderzoek en het bespreekbaar maken van de impact van rouw en verlies na babysterfte.
Dr. Maria Pel is als gynaecoloog/perinatoloog verbonden aan het AMC in Amsterdam. Zij heeft ruim dertig jaar ervaring in de verloskunde in een academisch ziekenhuis, en met de begeleiding van risicozwangerschappen.
Altijd een kind te kort
Handboek bij zwangerschap na babysterfte
Jeannette Rietberg in samenwerking met dr. Maria Pel, gynaecoloog
ISBN 9789072219831
Uitgeverij Thoeris, Amsterdam
Gebonden, in kleur, 288 blz.